Verminder waterverlies met AVK DMA opstelling

Versla lekkages

Een stap-voor-stap gids om waterverlies in het distributiesysteem te verminderen

Non-revenue water (NRW) is in principe geproduceerd, schoon drinkwater dat ergens in het waterdistributiesysteem verloren gaat en nooit zijn eindbestemming bereikt. Dit betekent dat het drinkwater niet wordt gebruikt of betaald, wat gevolgen heeft voor de lokale economie en de beschikbare lokale hulpbronnen. Het probleem is universeel en het NRW-niveaus kan varieren van ongeveer 5% tot wel 80% in bepaalde gebieden.

Om het non-revenue waterniveau te verlagen, moeten we ervoor zorgen dat zoveel mogelijk water binnen het netwerk blijft. Maar waarom gaat drinkwater verloren en wat zijn de mogelijkheden om dit op te lossen?

10 stappen om waterverlies en non-revenue water te verminderen:

1. Streven naar efficiënte terugwinning van lekken

Lekkende leidingen en apparatuur, als gevolg van barsten of breuken, is een van de belangrijkste oorzaken van waterverlies. Wanneer een lek optreedt, kan het dagen, weken of zelfs jaren duren voordat het wordt opgemerkt, en het lokaliseren van het exacte gebied in een groot, wijdvertakt netwerk is geen eenvoudige opgave.

2. Verdeel het waterleidingnet in secties

Om het waterverlies in het volledige distributienetwerk in één keer op te vangen zou er zowel reactief als passief gewerkt moeten worden. Hierbij worden acties pas in gang gezet wanneer het verlies zichtbaar of gemeld wordt. Vaak zijn er dan al heel wat kubieke meter water en dus ook inkomsten voor de drinkwatermaatschappij verloren gegaan. 

Daarom is het opsplitsen van het leidingnet in aparte secties, ook wel district metered areas (DMA) genoemd, een efficiënte techniek die het mogelijk maakt om een waardevol overzicht te krijgen van wat er zich onder de grond afspeelt. Waterverliezen kunnen dan in afzonderlijke secties worden berekend en de beheerders zijn in staat om hun inspanningen beter te plannen en prioriteiten te stellen. 

Lees meer over het DMA-systeem, de wereldwijde standaard voor opsporing van waterverliezen.

3. Snelle beoordeling en herstel

Door het opsplitsen van het netwerk kunnen de operatoren efficiënter handelen en problemen meteen oplossen. Door een snelle beoordeling worden vitale grondstoffen gered. Netwerkactiviteiten kunnen sneller worden opgestart en uitgevoerd. Hierdoor ondervinden alle klanten van het netwerk minder hinder en is een continue watervoorziening verzekerd.

Door te investeren in een gericht lekdetectieprogramma is het op de meeste plaatsen mogelijk om de totale lekkage in het distributiesysteem met ten minste 40-50% te verminderen.

Lees meer over cost of ownership en hoe een drinkwaterbedrijf erin slaagde zijn waterverlies te verkleinen van 19% naar 8%.

4. Monitor netwerkactiviteiten

Door gebruik te maken van  DMA’s is het mogelijk om de waterdruk in de verschillende gebieden van het waterleidingnet te meten en te beheren.

Lekkages kunnen eenvoudig worden gedetecteerd met behulp van geluidsloggers die zijn geïntegreerd in bijvoorbeeld straatpotten. De loggers reageren op het geluid van lekkend water en geven een signaal wanneer en waar onderhoud nodig is.

Naast geluidsloggers spelen ook intelligente sensoren een steeds belangrijker rol. Deze sensoren zorgen voor ‘slimme’ afsluiters en hydranten, die ‘on remote’ informatie over druk, debiet en positie doorgeven aan de watermaatschappij. Op die manier maken ook afsluiters deel uit van intelligent waterbeheer in de ‘smart city’.

Lees meer over slimme afsluiters en AVK Smart Water

5. Controle over de netwerkdruk

Drukmanagement wordt beschouwd als de meest gunstige, belangrijke en kosteneffectieve activiteit op het gebied van lekbeheer. Hoe hoger de druk, hoe meer water er verloren gaat door barsten of scheuren. Bovendien komen de meeste leidingbreuken niet alleen door hoge druk tot stand, maar eerder door voortdurende drukschommelingen die de leidingen dwingen om voortdurend uit te zetten en in te krimpen, wat resulteert in spanningsbreuken.

Voor het drukmanagement zijn regelafsluiters essentieel. Regelafsluiters zijn afsluiters die in staat zijn om een bepaalde druk, debiet of niveau te handhaven ongeacht veranderingen in het toevoernetwerk. Daarom kunnen ze helpen bij het verminderen van waterverliezen, terwijl ze ondertussen de meest optimale omstandigheid voor alle apparaten in het netwerk behouden.

Drukmanagement is ook een efficiënte manier om onnodig energieverbruik te verminderen. Door rekening te houden met een lagere druk in het algemeen, vooral tijdens de daluren, kan het energieverbruik voor het pompen worden verminderd. De druk kan worden aangepast aan het kritische punt bij een strategische verbruiker in de DMA, wat betekent dat er geen energie wordt gebruikt om water naar een hoger niveau dan nodig te pompen.

Leer meer over drukbeheer en regelafsluiters.

6. Gebruik alle beschikbare gegevens, en denk slim

Het verzamelen en gebruiken van gegevens is zeer belangrijk bij het streven naar een efficiënt beheer van een netwerk.

Waardevolle real-time data kunnen op verschillende manieren worden verzameld uit de geïnstalleerde producten in het gehele waternetwerk, waardoor het mogelijk is om vraag-gestuurd beheer te verkrijgen. Zo heeft een regelafsluiter met een extra controller de mogelijkheid om gegevens te ontvangen van een reeks data en kan zelf deze functioneren op basis van data over debiet, druk, netwerkverliezen, temperatuur, open/dicht positie, en onderhoudstermijn.

Lees hier meer over slim waterbeheer en hoe u intelligentie kunt toepassen op waterbeheer.

7. Stel een NRW-limiet in en volg deze op

Zodra het NRW tot een aanvaardbaar niveau is teruggebracht, moet het uitvoerend personeel een monitoringsregime opzetten voor de waterbalans van elke DMA. Het is zinvol om een interventielimiet in te stellen, die bepaalt op welk niveau het NRW onacceptabel wordt. Zodra de interventielimiet is bereikt, dienen teams te worden ingezet om verliezen op te sporen en op te lossen. Wanneer de nutsbeheerder zulke teams inzet, kunnen zij in de regel binnen enkele weken het NRW-niveau verlagen.

8. Zoek naar manieren om illegaal gebruik aan te pakken

Waterdiefstal, illegale aansluitingen en ongeautoriseerd gebruik zijn in vele delen van de wereld een groot probleem. Het toepassen van de DMA-structuur is een efficiënte manier om een overzicht te krijgen waar illegaal gebruik plaatsvindt in het netwerk. Ook zijn er praktische manieren om eenvoudige doelwitten zoals hydranten te beveiligen. Door een constante controle kan de hydrant een alarmbericht laten afgaan als het deksel wordt geopend.

9. Kwaliteitsproducten en -oplossingen

Op basis van al het bovenstaande is het zinvol om te benadrukken dat hoogwaardige producten en oplossingen de basis vormen van elk efficiënt watersysteem. De kosten en complicaties die gepaard gaan met het kiezen van slechte kwaliteit en eenvoudige oplossingen overstijgen ruimschoots die van een investering in een solide, goed geplande oplossing. 

Lees meer over de manier waarop we zaken doen en hoe we een hoge kwaliteit in producten en oplossingen bereiken.

10. Training en opleiding

Hoewel het in vele delen van de wereld, en niet alleen in ontwikkelingslanden, kritieke kwesties zijn, moeten we meer bewustzijn creëren voor de vele bewezen technieken om water op de meest efficiënte manier te beheren. 

In Denemarken is er een zeer efficiënt evenwicht bereikt in de manier waarop ze met water omgaan in de hele maatschappij: van onder de grond tot uit de kraan en veilig terug naar de natuur. Dit houdt ook in dat ze alle aspecten van de kringloop bekijken en er voordeel uithalen. Zo zijn afvalwaterzuiveringsinstallaties in staat om energieneutraliteit te verkrijgen door gebruik te maken van de bijproducten van hun eigen zuiveringsproces. Door het slib te gebruiken voor de productie van energie kunnen ze voldoende energie creëren om de processen in de fabriek - en soms zelfs van andere nutsbedrijven - te laten draaien.

Om te zorgen voor een goed uitgeruste watersector die klaar is om aan de behoeften van morgen te voldoen, moeten we goede voorwaarden scheppen voor het delen van kennis. Dit omvat niet alleen technische oplossingen, maar ook een focus op het introduceren van deze grotere, holistische kijk op water bij de mensen die beleidsmakers, ingenieurs, bouwers en veldwerkers etc. zullen worden bij toekomstige waterprojecten. Elk jaar in augustus organiseren we daarom een Summer School in Låsby, Denemarken, waar studenten en vertegenwoordigers van over de hele wereld samenkomen om te leren, te delen en hun netwerk uit te breiden.

Bij AVK richten we ons sterk op het opbouwen van partnerschappen met gelijkgezinde bedrijven in de industrie, en op het combineren van onze krachten voor de innovatie van nog betere oplossingen. We maken deel uit van verschillende consortia, waaronder het LEAKman-project, een vereniging voor lekmanagement van negen Deense waterbedrijven die zich uitsluitend richten op optimale lekoplossingen.

non revenue water white paper cijfers vlaanderen wallonie

whitepaper

Non-revenue water

Lees dankzij welke duurzame oplossingen voor watervoorzieningen zowel consumenten als nutsmaatschappijen kunnen besparen.
Met cijfers over drinkwaterverliezen wereldwijd en in België.