Smart drukbeheer
Efficiënt druk regelen binnen een waterleidingnetwerk is besparen op energie en water.
Drukbeheer is één van de belangrijkste factoren binnen een kostenefficiënt lekmanagementsysteem. De meeste lekken treden niet op door een te hoge druk, maar eerder door constante drukveranderingen waardoor de leidingen voortdurend uitzetten en krimpen.
Bij een lek is de relatie tussen debiet en druk als volgt: hoe hoger de druk, des te groter het lekvolume. Daardoor moet de druk in de leiding zo laag mogelijk blijven maar tegelijk beantwoorden aan de behoefte van de klant. Daarom heeft het bijvoorbeeld geen nut om 's nachts dezelfde druk aan te houden als overdag. Ook dient er bij piekmomenten zoals 's avonds, wanneer er veel vraag is naar water voor douche, koken,..., een hogere druk te zijn dan op andere momenten.
De meest gebruikelijke en kostenefficiënte methode is het gebruik van een regelafsluiter of pressure reducing valve (PRV). Die zet een hogere instroomdruk om naar een lagere uitstroomdruk.
Gegevensinvoer is erg belangrijk bij de besturing van een waternetwerk. Een AVK-regelafsluiter met een geïntegreerde controller kan gegevens ontvangen en zich op basis daarvan automatisch aanpassen. Zo kan de PRV zich real-time aanpassen naargelang debiet, druk, NRW-verliezen, temperatuur, open / dicht-positie en onderhoudsbehoefte. De controllers worden gebruikt om de druk in het waternetwerk te regelen via de PRV. De controller kan worden geprogrammeerd zodat de druk automatisch en op afstand geregeld kan worden. Zo kunnen DMA’s zich eenvoudig en in real-time aanpassen aan de vraag.
Een gericht lekdetectieprogramma met actieve lekmonitoring van elke DMA kan op de meeste plaatsen de algehele lekkage in het distributiesysteem met tenminste 40% verminderen. Een succesvolle lekbeheerstrategie is gebaseerd op DMA’s met drukbeheer, actieve lekkagecontrole, leiding- en assetbeheer, en snelle en hoogwaardige herstellingen. Als fundament voor deze strategie is het altijd nodig om betrouwbare en duurzame apparatuur te gebruiken om ervoor te zorgen dat alle installaties op elk moment voortreffelijk blijven functioneren. Bij actieve lekcontrole horen ook IT-hulpmiddelen, online slimme meters, akoestische ruisloggers om de gegevens van elke DMA te analyseren en snel lekken te rapporteren. Dit, samen met een snelle reparatie, beperkt het totale volume verloren water tot een minimum.