Het gebruik van gerecycleerd materiaal in de AVK-productie
Van ontwikkeling tot productie focussen we ons op innovatie, kwaliteit en efficiëntie. Concreet betekent dit dat we de nodige aandacht schenken aan het hele productieproces en de impact ervan op onze samenleving en het milieu.
Van kunststofafval naar kwaliteitsproduct
Tientallen jaren hebben we plastic gedumpt in onze natuur en oceanen met vervuiling en beschadiging tot gevolg. Gelukkig duiken er nu overal initiatieven op om plastic afval in te zamelen. En eenmaal ingezameld, hetzij uit de natuur, hetzij via huishoudelijke en industriële sortering, zijn er diverse mogelijkheden om de gebruikte kunststoffen opnieuw als waardevolle producten in onze samenleving in te zetten.
Bij juist gebruik is kunststof in feite milieuvriendelijk. Het is een stevig, duurzaam materiaal dat gemakkelijk te bewerken is en voor verschillende doeleinden kan worden gebruikt.
Elk jaar vindt +26.000 ton gerecycleerd plastic zijn weg naar onze AVK-productielocaties in Denemarken en Nederland. Hier krijgen de kunststoffen een nieuw leven als pallets en boxen - zoals je die op de stoep of in de straat vindt. De hoeveelheid gerecycleerd plastic die in de AVK-productie wordt gebruikt, komt overeen met ongeveer 25% van de totale hoeveelheid ingezameld plastic afval van Deense huishoudens. In Denemarken is AVK nu de op twee na grootste afnemer van gerecycleerde kunststoffen.
AVK Plast in Ribe, Denemarken, baseert zijn productie nu ook op een 100% hernieuwbare energiebron (windenergie), wat hen in combinatie met hun recyclinginspanningen dicht bij een volledige groene cyclus brengt. Ze hebben ook het RECS-certificaat (Renewable Energy Certificate System) ontvangen, wat de besluitvorming van de klanten zal versterken wanneer ze levenscyclus-analyses uitvoeren op hun producten.
De gerecycleerde kunststoffen omvatten onder meer dopjes van frisdrank en snijafval van gebruikte airbags. Wanneer ze als een nieuw kwaliteitsproduct worden verkocht, wordt de levensduur van het "oude" plastic met ongeveer 50 jaar verlengd.
Recyclage van schroot uit andere industrieën
Welke AVK-gieterij u ook bezoekt, het resultaat is altijd hetzelfde; elk eindproduct is - bijna uitsluitend - gemaakt van gerecycleerd ijzer. Bij het gieten van nieuwe kleppen moet er elke keer de perfecte balans gevonden worden tussen nieuw en gerecycleerd ijzer; altijd met als doel een hoog kwaliteitsniveau.
Daarom is het essentieel om het juiste schrootmateriaal te vinden, wat soms een uitdaging kan zijn. Bij AVK gebruiken we schroot uit de auto-industrie en andere vergelijkbare industrieën die precies weten waaruit hun schroot is samengesteld.
Voor gerecycleerd ijzer komt het allemaal neer op vraag en aanbod. Als we grote hoeveelheden kwaliteitsschroot kunnen verzamelen, hebben we geen grote hoeveelheid nieuw ijzer nodig. Er wordt echter altijd een percentage nieuw ijzer toegevoegd om de gewenste eigenschappen te bereiken. En, ongeacht de schrootbron, worden additieven zoals koolstof, silicium en mangaan toegevoegd om de juiste sterkte te verkrijgen.
In onze gieterij in China gebruiken we over het algemeen ongeveer 90% gerecycleerd ijzer en 10% nieuw ijzer. Andere AVK-gieterijen kunnen tot 30-40% nieuw ijzer gebruiken, afhankelijk van het vinden van schroot dat goed genoeg is voor de AVK-normen.
Afgedankte gietmaterialen in onze productie worden altijd hergebruikt, en afkeurde producten van onze fabrieken worden lokaal verkocht aan schroothandelaars. Op die manier beperken we ons afval tot een minimum. Het AVK-product zelf is ook recycleerbaar; als het na tientallen jaren gebruik wordt opgegraven, kan het grootste deel van het product uit elkaar worden gehaald en kunnen de materialen afzonderlijk worden hergebruikt.
Hoge efficiëntie en minder impact op het milieu
"Verloren schuim" verwijst naar het proces waarbij een schuimmodel van het gewenste gietstuk wordt gemaakt, dat wordt ingebed in bindmiddelvrij gietzand en waarbij het schuim uiteindelijk wordt vervangen door gesmolten metaal. Dit opent een wereld van ontwerpmogelijkheden en biedt een langere levensduur voor het gereedschap, aangezien schuimgereedschap honderdduizenden cycli kan meegaan, wat overeenkomt met miljoenen onderdelen.
Het proces verbetert de prestaties, waardoor het energieverbruik en de uitstoot van deeltjes in onze atmosfeer worden verminderd. Bovendien draagt het bij tot een veilige werkomgeving in onze productie. Gerecycleerd staalschroot is het belangrijkste materiaal en maakt 85-90 % uit van de totale smelt.